Top

EDGAR BURCKSEN, ACE, NCE (1947 – 2024)

EDGAR BURCKSEN, ACE, NCE (1947 – 2024)

Tot ons grote verdriet is onze collega en NCE-erelid Edgar Burcksen, ACE, NCE op zondag 7 april overleden.

 

Edgar had een succesvolle carrière in Nederland, als filmeditor van onder meer Van de koele meren des doods en Een maand later (beide van Nouchka van Brakel), De dream (Pieter Verhoeff) en Left Luggage (Jeroen Krabbé). In 1985 won hij het Gouden Kalf voor de Vakprijs Montage. Daarnaast schreef hij over film voor het filmtijdschrift Skrien en gaf regelmatig les over het montagevak.

 

De animatieserie Seabert bracht hem naar Noord-Californië, waar Edgar later voor ILM als visual effects editor werkte (The Hunt for Red October), en daarna onder meer als editor voor The Young Indiana Jones Chronicles — waarvoor hij een Prime Time Emmy Award ontving. In die tijd was hij daarnaast een van de pioniers op het terrein van digitale non-lineaire montage.

 

Zijn werk verplaatste zich langzaam naar Los Angeles, en hij werkte tot aan zijn dood aan talloze independent documentaires en speelfilms. Ook gaf hij les aan de Academy of Art University of San Francisco.

 

Daarnaast was hij een zeer actief lid — en enkele jaren bestuurslid — van American Cinema Editors. Hij maakte als hoofdredacteur het tijdschrift CinemaEditor tot een succesvol en wereldwijd gelezen vakblad voor editors. Voor zijn inzet op dat vlak werd Edgar in 2011 bekroond met de Robert Wise Award. De laatste jaren hield hij zich erg bezig met de internationalisering van American Cinema Editors, vanuit het International Relations Committee, dat hij mede-voorzat.

 

In de aanloop naar de oprichting van de NCE was Edgar een belangrijk adviseur, en hij werd daarom in 2011 ons allereerste ere-lid. Edgar was een groot voorvechter van internationale samenwerking tussen editors, ook buiten ACE. Hij speelde een belangrijke rol in de samenwerking bij TEMPO en in 2018 deelde hij tijdens onze ALV de ACE best practice. Hij probeerde actief het vak en aanzien van editors wereldwijd te verbeteren.

 

Met Edgar verliezen we een uiterst betrokken collega, met een grote passie voor het vak, die altijd bereid was zijn kennis, ervaring en netwerk te delen. We zullen hem enorm missen.

 

We wensen zijn vrouw Jana en hun kinderen Branko en Romaika heel veel liefs en sterkte.