Top

NCE MASTERCLASS: DOUG ABEL, ACE

NCE MASTERCLASS: DOUG ABEL, ACE

Op zaterdag 20 november was vermaard editor Doug Abel, ACE (Metallica: Some Kind of Monster, Tiger King: Murder, Mayhem and Madness , Fahrenheit 9/11) de eregast van de jaarlijkse NCE-Masterclass Documentaire, met als ondertitel ‘Fact vs. Entertainment’, tijdens het IDFA.

 

 

Moderator Paul de Heer, NCE sprak met hem over zijn werk, aan de hand van fragmenten uit verschillende films, alsook deleted scenes. Onderwerpen van gesprek waren onder meer ‘character building’ in documentaire verhalen, het gebruik van ‘speelfilm-stijl’-montage in meercamerascenes in Metallica: Some Kind of Monster, stylistische lessen van Errol Morris, de uitdagingen van het werken aan activistische films zoals die van Michael Moore, en het balanceren van je persoonlijke overtuigingen met de wensen van een studio om een breed publiek aan te spreken.

 

De Grote Zaal van De Brakke Grond was zo vol als op dat moment toegestaan, met editors, studenten en geaccrediteerde filmprofessionals, die allen de kans kregen de editor achter zo’n breed arsenaal aan indrukwekkende films te ontmoeten.

 

Aansluitend was er traditiegetrouw een lunch voor NCE-leden en NFA-studenten, waar nog uitbegreid kon worden nagepraat.

 

Fotografie: Ivar Iding – © Ivar Iding / NCE