Top

NCE MASTERCLASS @ IDFA: MICHAEL AAGLUND

NCE MASTERCLASS @ IDFA: MICHAEL AAGLUND

Op zaterdag 11 november was de Deense editor Michael Aaglund de gast van de jaarlijkse Internationale Masterclass Documentaire georganiseerd door de NCE in samenwerking met het IDFA.

 

 

In gesprek met moderator Pelle Asselbergs, NCE kwamen de bekroonde documentaires die Aaglund voor regisseur Simon Lereng Wilmont monteerde uitgebreid aan bod. A House Made of Splinters (2023) en The Distant Barking of Dogs (2017) spelen zich beide af in het Oosten van Oekraïne, nog voor de grootschalige Russische invasie.

 

Dicht op de huid gefilmd, volgen we jonge kinderen wiens leven beïnvloed wordt door de oorlog die op de achtergrond woedt. We worden door middel van prachtige, innemende scenes, meegenomen in hun levens en dagelijkse worstelingen. Michael – die de scenes soms zo vloeiend in elkaar zet alsof het speelfilm is – refereert in het gesprek af en toe aan drama, maar zegt: ‘bij speelfilm moet je het leven erin pompen, bij documentaire is het er al.’

 

De zaal in het recent door het IDFA betrokken Vondelparkpavilioen zat vol met editors, studenten en geaccrediteerde filmprofessionals. Tijdens een koffiepauze was er de mogelijkheid voor alle aanwezigen om elkaar te ontmoeten, en na afloop kreeg iedereen de gelegenheid hun eigen vragen te stellen aan Michael.

 

Fotografie: Ivar Iding – © Ivar Iding / NCE