Top

NCE MASTERCLASS: WILLIAM GOLDENBERG, ACE

NCE MASTERCLASS: WILLIAM GOLDENBERG, ACE

Niemand minder dan William Goldenberg, ACE was te gast bij de vijfde jaarlijkse internationale NCE-masterclass op zaterdag 26 september 2015. Goldenberg is bekend vanwege zijn lange samenwerking met regisseur Michael Mann, voor zijn werk aan Seabiscuit, Zero Dark Thirty en The Imitation Game, waarvoor hij werd genomineerd voor een Oscar, en voor zijn Oscarwinnende bijdrage aan Ben Afflecks Argo.

 

In een uitverkochte zaal met meer dan 140 filmeditors, andere filmprofessionals en -studenten discussieerden Goldenberg en moderator Job ter Burg, NCE over de diverse aspecten van zijn werk aan een verscheidenheid aan genres en filmstijlen.

 

Als apprentice editor voor Dede Allen en assistent editor van Michael Kahn leerde Goldenberg waardevolle lessen die hij in zijn huidige werk nog dagelijks gebruikt. Wanneer hij overweldigd wordt door enorme hoeveelheden materiaal denkt hij aan Kahn die hem leerde “als je wilt opschieten, moet je meer tijd nemen”, jezelf niet overhaasten, alles bekijken en gedetailleerde notities maken, en dan wachten totdat je een manier vindt om de scene aan te pakken — anders is de kans groot dat je verloren raakt.

 

Fragmenten uit films als Heat en The Insider lieten zien hoezeer Goldenberg controle houdt over de spanningsopbouw in iedere scene. Niet alleen de opbouw naar de climax, ook het uitrekken van het moment zelf zonder dat het aan spanning inboet, zorgen voor een zeer nauwe emotionele betrokkenheid bij de zorgvuldig opgebouwde karakters. Door het vervlechten van verschillende verhaallijnen en het bouwen van lange verhaallijnen en karakteropbouw houdt hij het publiek gefocust en gefascineerd.

Goldenberg benadrukte het belang eerlijk en open te zijn tegen iedereen, van Michael Bay tot Morten Tyldum, bij alle genres en productionele omstandigheden. Ook vertelde hij over zijn werk aan films met meerdere editors, en hoe zo’n team een inspirerende creatieve omgeving kan zijn.

 

Na afloop kon tijdens de altijd succesvolle borrel over de besproken onderwerpen worden nagepraat. De NCE is zeer vereerd William Goldenberg dit jaar als onze gast te mogen ontvangen, en bedankt alle aanwezigen bij onze masterclass 2015.

 

Fotografie: Ale Piet Terpstra — © NCE