Top

Q&A MET WALTER MURCH, ACE

Q&A MET WALTER MURCH, ACE

Op zondag 13 september vond in het Ketelhuis in Amsterdam een unieke Q&A-sessie plaats met Walter Murch, ACE — één van de belangrijkste en tevens meest onbereikbare editors op het verlanglijstje van de NCE. Ondanks zijn drukke schema op de IBC nam hij uitgebreid de tijd om een open gesprek aan te gaan met onze voorzitter Job ter Burg, NCE en om verscheidene vragen uit de goedgevulde zaal te beantwoorden.

 

Murch verwierf een heldenstatus door zijn jarenlange samenwerking met Francis Ford Coppola aan legendarische films als Apocalypse Now, The Conversation en de Godfather trilogie, niet alleen als editor maar ook als re-recording mixer en sound designer. Die laatste term verzon hij zelf voor zijn bijdrage aan Apocalypse Now, waarvoor hij medeontwikkelaar was van het inmiddels alom vertegenwoordigde 5.1 systeem – toen nog 6-track magnetic op 70mm – dat hij als eerste op aarde gebruikte.

 

In een geanimeerd en zeer inspirerend gesprek ontpopte Murch zich als meesterverteller van theorieën en anekdotes, waarvan één zo smeuïg dat de opname tijdelijk gestopt moest worden. Ook ging het gesprek over “In the Blink of an Eye”, het standaardwerk van montage en filmtheorie, waarin Murch onder andere de “Rule of Six” uitlegt aan de hand waarvan vele editors over de hele wereld hun materiaal hebben aangepakt.

 

Murch is zeer kritisch over het gebruik van 5.1 – en de nieuwere surroundsystemen zoals Dolby Atmos – vanwege het gevaar het publiek uit de droom te halen, wat hij noemt het slaapwandelaareffect. Hij vertelde bij Apocalypse Now maanden bezig te zijn geweest met precies uitzoeken welke geluiden wel en welke niet te gebruiken in surround.

 

Ook ging hij uitgebreid in op het gebruik van zijn fameuze kaartjessysteem waarmee hij de films die hij monteert vanaf de eerste lezing van het script tot de picture lock organiseert en structureert, en legde hij uit wat zijn overwegingen zijn bij het aanvaarden van nieuwe films.

 

Walter Murch won onder andere 3 Oscars, 3 Bafta’s en 2 Eddies. Hij was in Amsterdam voor verscheidene presentaties en lezingen tijdens de IBC en Amsterdam Supermeet 2015.

 

Fotografie: Wouter Jansen — © NCE