Top

VFX-SESSIES TIJDENS NFF

VFX-SESSIES TIJDENS NFF

Op dinsdag 30 september vonden in de Hertz-zaal van TivoliVredenburg de NFF VFX-Sessies plaats, een speciale dag rond de fascinerende discipline van visual effects. In verschillende programmaonderdelen met VFX-specialisten én spectaculaire en onthullende beeldfragmenten werd een breed publiek bediend: van kenners en professionals tot en met visuals effects-artists en filmliefhebbers. Bijzonder was dat ook de Oscarwinnaar Erik-Jan de Boer een presentatie gaf over zijn werk aan Life of Pi.

 

De sessies werden zeer goed bezocht, mede door een groot aantal NCE-leden. De dag werd afgesloten met een gezellige, informele en mede door de NCE gesponsorde borrel.

 

For Insiders

 

vfx-set-1Visual effects (VFX): de discipline die met recht de grote stille kracht in de film kan worden genoemd. Visual effects smeden de echte en de digitale wereld tot een geheel. Wat de scenarist ook verzint: de mogelijkheden worden bepaald door de fantasie. Het ochtendprogramma van deze VFX-dag was georganiseerd voor specialisten werkzaam in VFX en postproductie. Zij werden door VFX supervisors Dennis Kleyn (Planet X FX), Kasper Oerlemans (Filmmore), Luuk Meijer (Storm) en Thaumar Rep (ShoSho), aan de hand van recente filmproducties bijgepraat over visual effects in Nederland. Daarna werd met VFX artists die in het buitenland werken (o.a. Ewoud Heidanus (Skyfall), Martin Necas-Niessner (Man of Steel) gesproken over hun ervaringen met buitenlandse VFX bedrijven en technieken. De ochtend werd afgesloten met een presentatie van diverse VFX- en postproductiehuizen van hun nieuwste producties.

 

De Magie van Visual Effects

 

vfx-set-2In de middagsessie gaven VFX experts een VFX-introductie masterclass ‘Van scriptfase tot release’. Aan de hand van diverse voorbeelden vertelden ze wanneer en hoe de effecten VFX een meerwaarde kunnen leveren voor een film (en wat het prijskaartje is), en gaven ze bovendien een handige opsomming van de do’s en dont’s op visual effects-gebied. Leerzaam voor iedereen die werkzaam is in de filmsector (van producent tot scenarioschrijver, van regisseur tot cameraman). Daarna werd met een aantal filmprofessionals ingegaan op hun ervaringen met VFX, o.a. met regisseur Martin Koolhoven, producent Michiel Bartels, editor Annelies van Woerden en VFX producer Hans van Helden.

 

Oscarwinnaar Erik-Jan de Boer

 

vfx-3Oscarwinnaar Erik-Jan de Boer was speciaal voor de gelegenheid uit Amerika overgevlogen voor een keynote waarin hij aan de hand van voorbeelden uit zijn Hollywood-carrière (en daarin uiteraard een hoofdrol voor ‘zijn’ tijger van Life of Pi) de geschiedenis van visual effects van de afgelopen 25 jaar besprak.

 

 

Uitreiking VNAP VFX-Award 2014 & borrel

 

vnap-logoDe dag werd feestelijk afgesloten met de uitreiking van de VNAP VFX Award voor de beste Visual Effects 2014. Aansluitend vond er een netwerkborrel plaats, die mede door de NCE werd gesponsord.